Vocht in huis? Vochtbestrijding is belangrijker dan je denkt!
Heb je last van vocht in huis? Dat is niet alleen erg vervelend, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Wanneer vochtproblemen niet worden opgelost, brengt dit alleen maar meer schade toe aan je woning. En daar houdt het niet bij op… vochtproblemen hebben een grote, negatieve invloed op je gezondheid!
Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te identificeren en op de juiste manier aan te pakken. Wanneer in deze stappen iets niet goed gaat, wordt het probleem niet opgelost.
Vocht in huis: de eerste tekenen
Hoe herken je vocht in huis? Er zijn veel signalen die wijzen op een (beginnend) vochtprobleem. Hoe sneller je er bij bent, hoe meer schade aan je woning je kunt voorkomen.
Je herkent vocht in huis aan:
- Een muffe geur in huis door een te hoge luchtvochtigheid
- Vocht- en schimmelplekken op muren/plafonds
- Loslatend behang of afbladderende verf
- Beslagen ramen
- Condens op koude oppervlakken
- Witte aanslag op de muren
- Een hogere energierekening: vochtige lucht warmt veel minder snel op dan droge lucht
Wanneer je te lang niets doet aan de vochtproblemen in huis, ontstaat er dus ernstige schade aan je woning. Je krijgt bijvoorbeeld last van houtrot in kozijnen en deuren, maar ook de muren en plafonds raken permanent beschadigd door bijvoorbeeld schimmel. Daarnaast laat de afwerking van de muur los: denk hierbij aan het stucwerk, behang en verf.
Gezondheidseffecten
Een te hoge luchtvochtigheid in huis leidt tot gezondheidsproblemen. Normaalgesproken hoort de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% te zijn, maar bij vocht in huis ligt dit percentage een stuk hoger. Op den duur zul je last krijgen van allerlei vage gezondheidsklachten en zul je merken dat je weerstand een dreun krijgt.
Vocht in huis wordt in verband gebracht met:
- Astmatische klachten
- Reumatische klachten
- Ontstekingen in de holtes en luchtwegen
- Allergische reacties
- Verzwakt immuunsysteem
- Vermoeidheid
De verschillende soorten vochtproblemen
Er zijn verschillende soorten vochtproblemen, met elk een andere bestrijdingsmethode. Het is daarom belangrijk om zeker te weten van welk vochtprobleem je last hebt.
- Optrekkend vocht: optrekkend vocht wordt ook wel opstijgend vocht genoemd en ontstaat door grondwater wat via de muur omhoog trekt. Je herkent optrekkend vocht dus ook aan vochtplekken op maximaal 1 meter boven de grond.
- Doorslaand vocht: doorslaand vocht wordt ook wel vochtdoorslag genoemd. Het is niets anders dan vocht wat via de buitenmuur naar binnen trekt.
- Condensatievocht: condens ontstaat door dingen in het dagelijkse leven, denk aan koken, wassen en douchen. Condensatievocht wordt een probleem op het moment dat je woning niet goed geventileerd is.
- Lekkage: iedere lekkage kan leiden tot vochtproblemen. Een lek kan ontstaan in de hemelwaterafvoer, waterleidingen, het dak of sanitair. In sommige gevallen blijft het lek lang opgemerkt, omdat sommige leidingen in de muur zijn weggewerkt.
Vochtbestrijding: voor ieder probleem een oplossing
Zodra is vastgesteld van welk vochtprobleem je last hebt, kan de juiste bestrijdingsmethode worden gekozen.
Vochtprobleem | Methodes |
Optrekkend vocht | Injecteren van muren: het inbrengen van een vochtwerende vloeistof in de muur
Muren onderkappen: het plaatsen van een horizontale vochtkering in de muur |
Doorslaand vocht | Muren impregneren: een water- of vuilafstotende vloeistof wordt op de buitenmuur gespoten |
Condensatievocht | Ventileren: minimaal 15 minuten per dag alle ramen en deuren open zetten is voldoende. Sluit ventilatieroosters nooit
Mechanisch ventilatiesysteem: het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem die 24/7 blijft werken |