Uw dak ontmossen

badkamermeubels vervangen
Het dak van uw woning is belangrijker dan u misschien denkt. Het zorgt er niet alleen voor dat u er warmpjes bij kunt zitten, ook heeft het een belangrijke rol in de afvoer van onder regenwater en smeltwater. Als gevolg van verwering kan er mos ontstaan op uw dak. Het is noodzakelijk om uw dak daarom eens in de zoveel tijd te ontmossen. Dit kan door de inschakeling van een specialist, maar u kunt ook zelf aan de slag gaan. Door uw dak te ontmossen kan de waterafvoer op een zo goed mogelijke manier plaatsvinden. Bovendien wordt er voorkomen dat uw dakpannen kunnen bevriezen onder winterse omstandigheden.

Gevolgen van mos

Als gevolg van een verslechterde waterafvoer en een mogelijke bevriezing van dakpannen onder winterse omstandigheden, kunnen er een aantal nadelige gevolgen optreden aan uw dak en woning. Doordat mos op uw dak groeit, raken dakpannen poreus. Hierdoor ontstaan er scheurtjes waar water doorheen kan sijpelen. Niet alleen kan dit water terechtkomen in uw woning en daardoor voor bijvoorbeeld lekkages zorgen, het vocht in de scheuren kan bij lage temperaturen bevriezen en daarmee de dakpannen laten barsten. Wilt u uw woning later doorverkopen, dan komt het bovendien de verkoopwaarde van uw woning ten goede wanneer het dak en de dakpannen in een goede staat verkeren.

Ontmossen zonder reinigingsmiddel

Het ontmossen van uw dak kan op twee manieren, namelijk met of zonder reinigingsmiddel. Ontmossen zonder reinigingsmiddel gebeurt in feite altijd met behulp van een hogedrukreiniger. Hierbij wordt er van boven naar beneden gewerkt, om te voorkomen dat je de dakpannen van onderaf inspuit. Soms wordt er ook een vuilfrees toegepast. Een vuilfrees is een speciale sproeikop op de hogedrukreiniger die het mos nog beter verwijdert. Zonder vuilfrees is een V-straal voldoende. Dit wordt met name toegepast bij oudere daken die te fragiel zijn voor een vuilfrees.

Ontmossen met reinigingsmiddel

Wanneer een dak relatief oud is, of wanneer dakpannen of andere structuren ongelijkmatig zijn, dan kan het nuttig zijn om te ontmossen met een reinigingsmiddel. Op deze manier weet u zeker dat ook de meest lastig te bereiken plekjes gereinigd worden. Bij het ontmossen met reinigingsmiddel wordt het dak allereerst gereinigd met de hogedrukreiniger. Hierna wordt een speciaal reinigingsmiddel op het dak verneveld. Afhankelijk van het soort reinigingsmiddel kan na inwerking het dak wederom met behulp van een hogedrukreiniger worden schoongespoten.

Preventie

Na het ontmossen van uw dak is het verstandig om voorbereidingen te treffen die de groei van mos op uw dak in de toekomst vertraagt of voorkomt. Er zijn speciale moswerende middelen beschikbaar die u in een nabehandeling kunt toebrengen aan uw dak. Vaak bent u hierdoor enkele jaren gevrijwaard van mos op uw dak en alle nadelige gevolgen van dien. Komt u er zelf niet uit? Of wilt u toch liever het ontmossen uitbesteden aan een vakman? Bezoek dan eens de website van AgrGevelreiniging.be. Zij staan u graag bij.