Hoe vermijd u condens op de ramen?

condens ramen
Heeft u last van condens op de ramen? U bent niet de enige met dit probleem, het komt namelijk heel vaak voor. Condens kan door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld doordat er te weinig gelucht wordt. Als de luchtvochtigheid binnenshuis stijgt, ontstaat er meer condensvorming. Voldoende ventilatie (door het openen van de roosters op de ramen, of door de ramen en/of deuren regelmatig open te zetten) helpt bij het voorkomen van condens. De was kunt u beter buiten ophangen of in de wasdroger laten drogen. Bij het koken kunt u de afzuigplaat aanzetten. En als u gedoucht heeft, laat dan de ramen en deuren een tijdje openstaan, zodat het overtollige vocht weer kan verdwijnen. Het vocht van de wanden van de douchecabine kunt u met een trekker verwijderen.

Condens

Condens kan ontstaan vanwege bouwtechnische redenen en vanwege normaal huishoudelijk vocht. Een gemiddeld huishouden produceert zo’n 20 liter vocht per dag. Met de juiste ventilatie en maatregelen kan dit huishoudelijke vocht gemakkelijk afgevoerd worden. Bouwtechnisch vocht kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een woning zo goed geïsoleerd is, dat het vocht niet meer naar buiten kan. Condens aan de buitenkant van het raam komt regelmatig voor bij huizen met dubbel glas. Dit gebeurt vaak wanneer de buitenlucht warmer is dan het raam zelf: de vochtige buitenlucht condenseert dan tegen de buitenkant van het raam. Condensatie aan de binnenkant van ramen komt ook vaak voor. Dit wordt over het algemeen door woonvocht veroorzaakt, bijvoorbeeld van het koken, ademen, nat wasgoed of van het douchen.

Gevolgen van vocht in huis

Condens op uw ramen kan een teken zijn dat er teveel vocht in uw huis is. Condens op de ramen is op zichzelf vrij onschuldig, maar er kunnen ook grotere problemen ontstaan als gevolg van teveel vocht in uw woning. Zo kan er bijvoorbeeld schimmelvorming zijn in uw woning. Schimmels zijn dol op vochtige plekken. Schimmels kunnen vervelende gezondheidsschade aanrichten, dus die wilt u zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast kan een vochtprobleem ook schade aan uw woning opleveren. Zo kan er bijvoorbeeld houtrot ontstaan bij houten kozijnen, of de muren kunnen vochtig worden. Hierdoor kan het behang of het stucwerk loslaten. Dit soort problemen kunt u beter voorkomen en de eerste maatregel die daarbij van belang is, is om regelmatig en voldoende te ventileren.

Condens tussen dubbel glas

Er kan ook condens ontstaan tussen dubbel glas. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het vocht kan tussen de twee glasplaten terecht komen omdat er een haarscheurtje of ander defect zit in de kitrand van het raam. Het kan ook ontstaan doordat er sprake is van houtrot op de kozijnen, of andere zwakke plekken op de kozijnen, of vanwege een constructiefout in het glas of in de montage van het glas. Vaak hebben huizen met hoogrendement glas problemen met condens, omdat er bij de bouw te weinig aandacht is geweest voor voldoende ventilatiemogelijkheden. Als u overweegt om uw woning te laten isoleren, zorg er dan voor dat er voldoende mogelijkheden zijn om uw huis te ventileren.