De voordelen van een groen dak

Een groen dak staat ook bekend als een vegetatiedak. Ze worden zo genoemd omdat er plantaardig materiaal op ligt of groeit. Zo kan de begroeiing bestaan uit vetplanten zoals sedum, kruiden, mossen en of grassen. Groene daken kunnen zowel op een hellend dak als op een plat dak. Deze methode van dakbedekking wordt al toegepast sinds de oudheid. Vroeger trof men het bijvoorbeeld ook aan bij plaggenhutten.
groen dak voordelen

Intensief en Extensief

Groene daken worden onderscheiden onder twee soorten. De intensieve daken en de extensieve daken, maar wat is nu precies het verschil? De intensieve groene daken worden ook wel daktuinen genoemd. Ze danken deze naam doordat ze er bijna het zelfde uitzien als een normale tuin. Ook hebben ze de zelfde onderhoud nodig. Als begroeiing van intensieve daken worden vaak grassen en struiken gebruikt. Ook kunt u soms zelfs bomen op de daken vinden. Extensieve daken daarin tegen, worden vaak vegetatiedaken genoemd. Deze daken zijn bedekt met mos en/of vetplanten. In tegenstelling tot intensieve daken, hebben extensieve daken amper onderhoud nodig. De daken hoeven alleen in bepaalde periodes van droogte goed onderhouden te worden. Ook de belasting is vaak een stuk minder bij extensieve daken.

Isolatie

groen dak isolerenEen groen dak kan voor een goede isolatie zorgen voor zowel de wintermaanden als de zomermaanden. In de zomermaanden kan een vlak dak al snel oplopen tot dik 70⁰C, maar met behulp van een groendak, zal het ongeveer bij de 37⁰C blijven. Dit komt doordat de beplanting evaporeert of anders gezegd een soort van zweet. Dit houdt het dak koeler. In de winter is de isolatie echter afhankelijk van de opbouwlagen en de vochtigheid in de lagen. In een huishouden kunt u met deze isolatie echter al snel €100 euro per jaar besparen. Ook bied een groen dak een vorm van geluidsisolatie. Zo worden de geluiden van regen, hagel en vogels gedempt. Deze isolatie is echter afhankelijk van de dikte van de substraatlaag en het materiaal van de laag. Groen dak is echter geen vervanger van isolatieplaten.

Brand

Een groen dak vat minder snel vlam dan andere dakbedekking. Als het goed onderhouden wordt, is de kans dat uw groen dak vlam va0t en het vuur zich verspreid 18 tot 24 keer kleiner dan bij een dak gemaakt van bitumen. Bitumen daken zijn echter nog steeds wel een heel erg goede vorm van dakbedekking, maar met groenbedekking wordt het brandgevaar erg verminderd.

Voordelen

Er zitten vele voordelen aan een groendak. Zo wordt de levensduur van uw dakbedekking verdubbeld. Normaal gesproken is een gemiddelde levensduur 20 jaar, afhankelijk van het materiaal, met een groen dak wordt dit al snel gemiddeld 40 jaar. Ook verbetert het de warmte en koude regulatie. Hierdoor worden temperatuurschommelingen verminderd. Ook verbetert het de luchtkwaliteit in uw woning door fijnstof op te vangen. Verder isoleert een groen dak tegen geluid,

Prijzen

groen dak prijzenDe prijs van een groendak is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat er een goede ondergrond is, die bestand is tegen de wortels van de planten. Dakbedekking als bitumen is vaak niet geschikt voor groen daken. Hierdoor moet u de daken vervangen naar materiaal als EPDM. Dit brengt extra kosten met zich mee. Afhankelijk van de specialist is EPDM dak gemiddeld €50 euro per m2. Is uw dak echter wel al geschikt voor een groen dak? Dan hoeft u deze kosten niet mee te rekenen en kunnen de kosten van een groen dak gemiddeld tussen de €55 en de €65 euro per m2 liggen. Dit is afhankelijk van de specialist die u inhuurt. Laat u daarom goed informeren en vergelijk verschillende offertes. Via de website van FRCE dakwerken komt u direct in contact met een dakdekker of vochtbestrijding specialist bij u uit de buurt.