Het nevelstralen van een gevel kan grote uitkomst bieden bij ernstige vervuiling en verontreiniging als roet en graffiti. In tegenstelling tot sommige andere gevelreinigingsmethodes zoals zandstralen, die de gevel kunnen beschadigen, verwijderd nevelstralen de vervuiling zonder de stenen van de gevel te beschadigen. Deze techniek wordt vooral op monumenten en historische gebouwen toegepast.
Waaruit bestaat nevelstralen?
Nevelstralen bestaat uit een soort fijn straalzand. Vaak wordt hiervoor de minerale zandsoort Olivinezand gebruikt. Olivinezand wordt gemengd met waternevel en onder lage druk op de gevel gespoten. Doordat het fijne waternevel is, ontstaat er geen stof tijdens de werkzaamheden. Ook geluidsoverlast wordt tot het minimum beperkt, samen met het watergebruik. Nog een voordeel is dat er geen chemicaliën worden gebruikt bij het nevelstralen. Er is ook een droge methode, die gebruikt wordt op plaatsen waar geen water mag komen.
Voor welk vervuiling is nevelstralen geschikt?
Er zijn verschillende soorten vervuiling, waar u nevelstralen voor kunt gebruiken. Zo kunt u nevelstralen gebruiken om mos en algen te verwijderen, maar ook om de oude verflagen van uw woning en de graffiti te verwijderen. Daarnaast is nevelstralen erg geschikt om de smog en andere vormen van vervuiling en roet van uw woning te verwijderen. U kunt nevelstralen dus gebruiken voor erg veel verschillende soorten vervuiling.
Verschil met zandstralen
Beide vormen van gevelreiniging wordt gedaan met een zandsoort. Toch kan normaal zandstralen uw gevel ernstig beschadigen. Een groot verschil tussen het normale zandstralen en het nevelstralen is echter de druk die gebruikt wordt om het materiaal op de gevel te spuiten. Bij nevelstralen is deze druk veel minder. Vaak wordt nevelstralen ook wel zandstralen onder lage druk genoemd.
Belangrijke factoren
Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheid druk van nevelstralen van een aantal dingen afhankelijk is. Zo is de grootte van de spuitmond erg belangrijk om de stralingsdruk te berekenen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de gevel en de spuitmond van de straling. Hoe dichterbij u bent, hoe sterker de straling is en hoe groter de kans op beschadiging. Bedenk ook goed welk soort stralingskorrel u wilt. Hoe groter de korrel, hoe groter de kans op beschadigingen.
Voordelen
Zoals u ziet zijn er veel voordelen voor het nevelstralen van uw gevel. Zo wordt er weinig tot geen water gebruikt, afhankelijk van het soort nevelstralen. Dit bespaart veel water en zorgt er ook voor dat u minder waterbelasting van uw gevel hoeft te betalen. Daarnaast is het ook nog milieuvriendelijk, doordat er weinig water wordt gebruikt en ook geen chemische middelen. Ook wordt de beschermende toplaag van de steen niet beschadigd en is het geschikt voor veel verschillende ondergronden.
Kosten
De kosten van nevelstralen zijn afhankelijk van de specialist die u inhuurt om uw gevel te bestralen. Het is dan ook aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en die te vergelijken. Wij kunnen u echter wel een gemiddelde inschatting geven. Gemiddeld kost nevelstralen tussen de €15,- tot €20,- per vierkante meter. Het is echter afgeraden om te gebruiken bij oppervlakten die ernstig beschadigd of verweerd zijn. Laat u dan ook goed informeren bij een gevelspecialist. PVDV is specialist in gevelrenovovatie en vochtbestrijding en is u voor deze klus graag van dienst. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de website van Pvdv.be. Het bedrijf is begonnen in Antwerpen, maar inmiddels actief in heel Vlaanderen.