Hoe haal je het meeste uit je zonnepanelen?

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, wil je natuurlijk het maximale rendement uit deze investering halen. Er zijn verschillende manieren om het rendement van je zonnepanelen te verhogen. In dit artikel bespreken we hoe je het meeste uit je zonnepanelen kunt halen, wat de belangrijkste factoren zijn die het rendement beïnvloeden en welke stappen je kunt nemen om het rendement te optimaliseren.

Wat bepaalt het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:

De kwaliteit van de zonnepanelen

De kwaliteit van de zonnepanelen is van groot belang voor het rendement. Hoe beter de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe hoger het rendement. Het is daarom belangrijk om te investeren in hoogwaardige zonnepanelen van een betrouwbaar merk.

De positie en oriëntatie van de zonnepanelen

De positie en oriëntatie van de zonnepanelen zijn ook van invloed op het rendement. Zonnepanelen presteren het beste als ze richting het zuiden zijn gericht en onder een hoek van ongeveer 30 graden staan. Daarnaast is het belangrijk dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt.

De omvormer

De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor gebruik in huis. Een goede omvormer is van groot belang voor het rendement van de zonnepanelen. Investeer daarom in een hoogwaardige omvormer van een betrouwbaar merk.

Het energieverbruik

Het energieverbruik van je huishouden is van invloed op het rendement van de zonnepanelen. Als je meer energie verbruikt dan de zonnepanelen opwekken, moet je nog steeds energie van het net afnemen. Het is daarom belangrijk om het energieverbruik te minimaliseren door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te gebruiken.

Hoe verhoog je het rendement van zonnepanelen?

Nu we weten wat de belangrijkste factoren zijn die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden, bespreken we hoe je het rendement kunt verhogen.

Investeer in hoogwaardige zonnepanelen

Hoogwaardige zonnepanelen hebben over het algemeen een hoger rendement dan goedkopere zonnepanelen. Investeer daarom in hoogwaardige zonnepanelen van een betrouwbaar merk.

Plaats de zonnepanelen op de juiste positie en oriëntatie

Zorg ervoor dat de zonnepanelen richting het zuiden zijn gericht en onder een hoek van ongeveer 30 graden staan. Daarnaast is het belangrijk dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt.

Investeer in een hoogwaardige omvormer

Een goede omvormer is van groot belang voor het rendement van de zonnepanelen. Investeer daarom in een hoogwaardige omvormer van een betrouwbaar merk. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, dus het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardig model.

Minimaliseer het energieverbruik

Het energieverbruik van je huishouden is van invloed op het rendement van de zonnepanelen. Het is belangrijk om het energieverbruik te minimaliseren door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten te gebruiken. Ook kun je bewuster omgaan met het gebruik van elektrische apparaten, bijvoorbeeld door ze niet onnodig lang aan te laten staan.

Maak gebruik van een energiemonitor

Een energiemonitor geeft inzicht in het energieverbruik van je huishouden en helpt je om bewuster om te gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Op die manier kun je het energieverbruik minimaliseren en het rendement van de zonnepanelen verhogen.

Onderhoud de zonnepanelen regelmatig

Om het rendement van de zonnepanelen te optimaliseren, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Reinig de zonnepanelen bijvoorbeeld eens per jaar om te voorkomen dat vuil en stof zich ophopen en het rendement verlagen. Ook is het belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren en eventuele defecten snel te laten repareren.

Maak gebruik van subsidies en belastingvoordelen

Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor huiseigenaren die investeren in zonnepanelen. Maak hier gebruik van om de kosten van de investering te verlagen en het rendement te verhogen.

 

Zo los je problemen met opstijgend vocht op

Zo los je problemen met opstijgend vocht op

Heb je last van vochtplekken aan de onderkant van de muur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Vochtproblemen hebben vervelende gevolgen: ze zijn schadelijk voor je woning en daarnaast ook voor je eigen gezondheid. Het is dus belangrijk om opstijgend vocht zo snel mogelijk te behandelen. Maar hoe doe je dat? In deze blog lees je het antwoord!

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is grondwater wat zich via de muur omhoogtrekt. Opstijgend vocht herken je aan vochtplekken aan de onderzijde van de muur: deze bevinden zich tot een maximale hoogte van 120 cm. Als gevolg hiervan zie je dat het behang loslaat of de verf begint af te bladeren. Ook loop je risico op schimmel en het krom trekken van de vloer.

Problemen met opstijgend vocht ontstaan wanneer er een waterkering ontbreekt, die voorkomt dat grondwater omhoog kan trekken. Het is belangrijk om een vochtprobleem zo snel mogelijk te behandelen, om verdere schade te voorkomen.

Opstijgend vocht behandelen: de methodes

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je last hebt van opstijgend vocht: ieder vochtprobleem vereist een andere aanpak. Mocht je je vergissen, dan loop je het risico dat je de verkeerde behandelmethode toepast. Schakel daarom altijd een specialist in voor de juiste vochtdiagnose.

Er zijn verschillende manieren waarop je opstijgend vocht kunt behandelen. 

Muren injecteren

Het injecteren van de muren is de populairste behandelmethode om opstijgend vocht te bestrijden. Eerst worden er gaten in de muur geboord, waar vervolgens een vochtwerend middel in wordt geïnjecteerd.

De muur neemt het middel op, waardoor er een waterkering over de gehele breedte van de muur ontstaat. Houd rekening met een gemiddelde prijs vanaf €100,- per lopende meter. 

Muren onderkappen

Om opstijgend vocht te behandelen, kun je ook kiezen voor muren onderkappen. Wanneer je hiervoor kiest. Wordt er een fysieke waterkering geplaatst die gemaakt is van kunststof.

Hiervoor moet wel eerst een rij bakstenen worden verwijderd. Vervolgens wordt er een gleuf in de muur gevreesd, waar de waterkering tussen wordt geplaatst. Na afloop wordt de muur weer netjes dichtgemaakt en afgewerkt.

Muren onderkappen is intensiever dan injecteren. Daarom ligt de prijs ook hoger: gemiddeld kost het onderkappen van de muur tussen de €100,- en €150,- per lopende meter. 

Carebrick systeem

De laatste optie is het plaatsen van een carebrick systeem. Deze methode is relatief nieuw, waarbij er niet gewerkt wordt met een waterkering maar met ventilatie. De specialist plaatst om de 50 centimeter een keramische koker in de muur. Deze bevinden zich 35 cm boven de grond. Deze kokers hebben aan beide zijden een opening, waardoor er een luchtstroom ontstaat.

Deze luchtstroom zorgt ervoor dat het vocht in de muur wordt verdampt. Het vocht wordt afgevoerd naar buiten. Na ongeveer een jaar is de muur goed gedroogd. Een carebrick systeem kost gemiddeld €115,- per lopende meter.